E-BIKES

Op deze pagina geeft Dennis De Locht elke maand enkele tips i.v.m. Elektrische fietsen. Indien je hierover zelf een vraag hebt stuur die dan gerust door en Dennis zal er zo spoedig mogelijk een antwoord op geven.

Download
Download gratis deze tip!
Accu.pdf
Adobe Acrobat document 951.3 KB

November 2016

Veelgestelde vragen bij aankoop van uw nieuwe elektrische fiets


Tips voor het optimaal bewaren en  opladen van uw accu

Bij het in gebruik nemen van uw nieuwe accu, kan het bereik toenemen.

 

Pas na ongeveer 5 tot 8 keer de accu volledig op te laden en leeg te fietsen, bereikt de accu zijn volle capaciteit.

 

Zorg er altijd voor dat u de accu meteen weer oplaadt indien hij leeg is. Laat de accu dan ook nooit te lang leeg staan.


De snelle “drop-off” op het eind van de actieradius heeft te maken met de eigenschappen van de Lithium-ion accu. In tegenstelling tot andere accu’s blijft een Li-ion accu continu zijn spanning leveren totdat hij circa 85% leeg is geraakt. Dit zal naar langere tijd iets bijtrekken zodra het systeem geconditioneerd is op de Lithium-ion accu.

Bij voorkeur bewaart u de accu op koele, droge plaats (5° C - 20° C).

 

Als u gedurende lange tijd uw fiets niet gebruikt, dan raden wij u aan de accu te bewaren met zo’n 40% energie-inhoud. Een Lithium Ion accu heeft maar een geringe zelfontlading en een accu die volledig geladen is en langer bewaard wordt zal sneller slijten dan een accu met een inhoud van 40 -45%.

 

Bewaart u de accu voor een langere tijd, koppel de accu dan maandelijks een uur aan de oplader.  Zo zorgt u ervoor dat de accu de beste conditie bewaart en zorgt voor een optimale levensduur.

 

Accu instructies voor opladen & behoud

1. Als u de accu helemaal leeg hebt gereden, zorg er dan voor dat u uw accu binnen enkele uren weer aan de lader zet.


2. Wanneer u de accu aan laat staan zonder deze te gebruiken, loopt hij langzaam leeg en slijt hierdoor hard, zoals bij alle elektrische apparaten op een accu.

3. Sluit eerst de acculader aan op de accu voor u de acculader aansluit op een wandcontactdoos.

4. Een rood lampje op de lader wil zeggen dat de accu geladen wordt. Een groen lampje wil zeggen dat de accu klaar is met laden. De lader stopt vanzelf met laden als de accu op de juiste spanning is geladen. U kunt de lader uitschakelen als het groene lampje brandt door de stekker uit het stopcontact te halen.
5. Als de accu vol is koppel deze dan los van de netspanning.
6. Controleer periodiek de accu en verbindingen en controleer of alles nog stevig vast zit en er geen slijtage is ontstaan aan verbindingen of behuizing of dat er verbindingen bloot komen te liggen.

 

Advies: Laat uw fiets regelmatig controleren door een ervaren elektrische fietsmonteur.
7. Zorg voor een koele, droge veilige en goed geventileerde plaats wanneer u de accu oplaadt (nooit onder 0 graden Celsius laden)
8. De accu is uitgevoerd met een beveiligd circuit voor laden en ontladen. Toch raden wij u aan uw accu niet onbeheerd te laten.

 

9. Bij volledig leeg zal het laden dan ook zo’n 5 uur in beslag nemen.
10. BELANGRIJK: Als u de fiets ( accu ) lange tijd niet gebruikt zoals bv in de winterperiode laad dan de accu maandelijks een keer op voor het behoud van uw accu en het behoud van de garantie op uw accu !

 

Gebruikstips

1. Inspecteer (2-wekelijks) de voorvork uiteinden op eventuele onregelmatigheden en controleer of de moeren nog goed vast zitten.


2. Inspecteer (maandelijks) de kabels, stekkers en accu. Controleer of er geen slijtage is ontstaan aan stekkers of kabels. Indien een kabel of stekker versleten of beschadigd is, neem dan onmiddellijk contact op met uw fietsen maker  en laat dit vervangen of verhelpen.

 

3. Controleer (maandelijks) of uw spaken goed op spanning staan vanwege de extra krachten die er op  uw wiel komen. Span eventueel de spaken aan die losser zitten dan de andere spaken of laat dit doen door uw fietsenmaker. Als de spaken niet onder voldoende spanning staan kunnen deze op den duur breken door metaalmoeheid.

 

4. Zorg ervoor dat uw fiets beschermd wordt tegen weersinvloeden. Bij vochtige weersomstandigheden, bestaat de kans bij het niet goed beschermen van de stekkers en bedrading hetzij door kortsluiting, hetzij door water, dat het systeem kan worden beschadigd.

 

5. Accelereer geleidelijk, en vermijd hierbij maximale trapondersteuning bij lage snelheid. Dit geeft namelijk een hoge belasting op de controller en accu, wat resulteert in een versnelde ontlading van uw accu en daarmee een kortere actieradius en levensduur.

TIP: Probeer zoveel mogelijk mee te trappen, ook als u bijvoorbeeld een heuvel op fietst. Hierdoor zult u een aanmerkelijk hogere actieradius bereiken.

 

Bandenspanning 4.5 Bar

1. De bandenspanning is zeer belangrijk voor het bereik van uw fiets. Halvering van de bandenspanning naar bv 2 bar is ook halvering van uw bereik.


2. Wij adviseren om maandelijks uw bandenspanning te controleren en te brengen naar 4.5 BAR

 

DENNIS DE LOCHT

Zaakvoerder Consentec Experts in elektrische tweewielers

 

Consentec is een allround fietsenwinkel. Wij kunnen  u optimaal adviseren bij aankoop van een elektrische fiets tot high-end racefiets of mountainbike.

 

Contact:

Kloosterstraat 18 bus 2

3910 Neerpelt

Tel.: 011 38 03 61

info@consentec.be

www.consentec.be