In september 2023 hebben we met Tips voor Fietsers de uitdaging aangegaan om via het fietsknooppuntennetwerk 'De Ronde van Nederland' te fietsen.

 

Deze 12-daagse fietstocht van in totaal 1.421km was een onvergetelijk avontuur dat we dan ook graag met jullie delen!

 

Op deze pagina kan je niet enkel een verslag van deze tocht terugvinden.

 

Moesten jullie zelf ook deze uitdaging willen aangaan dan kunnen jullie hier ook de volledige route downloaden.

 

Let wel: op zo een lange tocht mag je je wel verwachten aan tal van verrassingen zoals bijvoorbeeld: omleidingen, ... bordjes die verdwenen zijn, ... Veerboten die niet of maar om de 2 uren varen...

 

Met andere woorden, je kan dus maar beter op voorhand een goed routeplan uitwerken en ook de apps die ter beschikking zijn bij de hand houden.

 

Maar al deze dingen maken natuurlijk deel uit van het avontuur!

 

Veel fietsplezier!!!


Download
Ronde van Nederland via fietsknooppunten
Ronde van Nederland 2024-Routes via knoo
Adobe Acrobat document 543.6 KB

RIT 1: LOMMEL - VENLO - 127 KM

Wat een super geslaagde eerste dag met de wind (meestal) in de rug en de zon als aangename reisgezel! Morgen gaan we richting Arnhem met hopelijk even goede benen en weersomstandigheden!


RIT 2: VENLO - ARNHEM - 129 KM

Na een stevig ontbijt werd Rit 2 ook een pittige tocht met o.a.: heeeeeel veel wind (vaak vanachter maar ook veel op kop en in de flank), een dorpje waar volgens ons niemand durft te zeggen dattie daar vandaan komt, windmolens, stoomtreinen, een afgesloten fietspad waardoor we te voet een avontuurlijke beklimming door het bos met een veel te zware fiets hebben gemaakt, echte - en nep - ooievaars, een lege 'frietzak' toren, stratenmaker op zee (of rivier), een mooie fietsstad Nijmegen, opgezette mamoets, en nog veel meer ...

 

... op naar morgen, richting Enschede.


RIT 3: ARNHEM - ENSCHEDE - 123 KM

Weer een avontuurlijk dag want de eerste 25 km van de dag liepen door de prachtige Veluwe!

 

Het was vandaag een tocht met vooral wind in de rug (hoezee!), maar ook zeker 35% gravel en uiteindelijk toch ook 465 hoogtemeters, wat het toch weer pittig maakte.

 

Na zoveel klimmen was het dan ook hoog tijd om de prijs voor de beste klimmer uit te reiken.

Morgen zal Leo dan ook met de nodige trots zijn trui verdedigen!!!


RIT 4: ENSCHEDE - HARDENBERG - 119 KM

Na een stevig ontbijt hebben we bijna de hele dag de regenzone achterna gereden. Maar blijkbaar hebben we die uiteindelijk toch ingehaald waardoor we de laatste 25 km hebben kunnen genieten van fikse regen!

 

Het was weer een mooie tocht met veel gravel- en boswegen. Super rustig, Nederland rondfietsen via knooppunten gaat tot nu toe super goed en is meer dan de moeite!


RIT 5: HARDENBERG - GRONINGEN - 134 KM

Ook vandaag was weer een super afwisselende tocht met o.a.: loslopende paarden, voorhistorische bouwwerken, dorstige Mammoeten, indianendorpen, honderden fietsen, The Rolling Stones, prachtige bossen, velden en beken, lekkere koffiekoeken die we onderweg gekocht hebben, Slurpie!, omrijden langs oorlogsgebied en geen regen!

 

Morgen fietsen we richting Harlingen met - als het weerbericht klopt - veel regen...


RIT 6: GRONINGEN - HARLINGEN - 130 KM

Leve de foute weervoorspellingen, slechts 400 meter (!) regen hebben we gekregen vandaag!

 

Voor de rest enkel nat geworden van ons eigen zweet want aangename temperatuur en veel wind op kop. En net zoals de voorbije dagen hebben we weer kunnen genieten van een heel afwisselend landschap.

 

Morgen trekken we over de afsluitdijk verder langs de kust richting Alkmaar.


RIT 7: HARLINGEN - ALKMAAR (BERGEN) - 89 KM

Vandaag was de tocht iets korter dan gepland want door ophogingswerken bleek bij aankomst de afsluitdijk ook daadwerkelijk afgesloten voor fietsers.

 

Toch wel een kleine ontgoocheling maar gelukkig had men een gratis 'Fietsbus' voorzien om ons over te brengen. Onze chauffeur bleek een heuse gids die ons tijdens de rit voorzag van alle info over de werken.

 

Halverwege werd er zelf uitgestapt (er zat toch niemand anders op de bus) om nog meer uitleg te geven over het nieuwste soort betonblokken die men gebruikt om de kracht van golven te breken...

 

Bij het uitstappen werden we bijna omvergeblazen door de krachtige wind waardoor onze ontgoocheling over het niet fietsen al wat minder groot werd.

 

Daarna hebben we nog 50 km gefietst met de wind pal op de neus (4 Bf) dus laat ons zeggen dat het zo wel goed geweest was!

 

Morgen fietsen we richting Den Haag.


RIT 8: ALKMAAR - DEN HAAG - 101 KM

Na de harde wind van gisteren kregen we vandaag rustiger weer!

 

De tocht liep afwisselend tussen zeeduinen, natuurgebieden met waterplassen en mooie bossen.

Omdat het makkelijker fietsen was hebben we onszelf beloond op wat extra koffiestops met lekkere vlaai en boeiende ontmoetingen.

 

Zo maakten we onderweg o.a. kennis met een zekere Jan Fransen, profwielrenner in de jaren 60 en ploegmaat van Rik van Looy die ons op 15 minuten trakteerde op zeker 15 straffe verhalen...

 

Op naar meer avontuur - Op naar Domburg!


RIT 9: DEN HAAG - DOMBURG - 127 KM

Na een deugddoende nacht begon de dag direct met ochtendgymnastiek door het naar beneden dragen van de fietsen langs een veel te smalle trap.

 

De tocht ging vervolgens richting veerboot maar bij aankomst was die net vertrokken en hij bleek slechts om de 2 uren te varen.

 

Dan maar terug de fiets op om 10 km verder in Maassluis een andere veerboot te nemen.

Tijdens de overtocht was onze gids Leo in diepe gedachten verzonken om een zo ideaal mogelijk aangepaste route te bedenken.

 

Na een tussenstop in het prachtige dorpje 'goedereede'' en een passage door de heuvelachtige zeeduinen (370 hoogtemeters - max 10% stijging) was het tijd voor onze doortocht bij 'Neeltje Jans'.

Hier organiseren ze elk jaar bij krachtige wind het Nederlands kampioenschap tegen de wind in fietsen voor recreatieven. Wij hadden geluk, dat was niet vandaag, want de wind viel nogal mee!

 

Morgen maken we onder in Nederland de bocht richting oosten naar Bergen op Zoom.


RIT 10: DOMBURG - BERGEN OP ZOOM - 121 KM

Bezint eer je door Zeeland gaat fietsen tegen de wind!!!

 

Onze superpittige dag begon lekker rustig richting Zoutelande en Vlissingen waarna we de velden van Zeeland infietsten.

 

We passeerden via een stuk van de Jan Raas-route en wisten meteen waarom de stugge Zeeuw zo goed uit de voeten kon in de Vlaamse waaierkoersen.

 

Vanaf dan was het 90 km wind op kop en voelden we duidelijk dat we al 10 dagen aan het fietsen zijn. Moe maar (toch) voldaan zijn we aangekomen in Bergen op Zoom.

 

Morgen gaan we richting Eindhoven.


RIT 11: BERGEN OP ZOOM - EINDHOVEN - 118 KM

Amai, na de windrit van gisteren hebben we goed geslapen!

 

Na een lekker ontbijt was het vandaag - met de wind in de rug - zalig hossen en crossen door Hollandse weiden en bossen. Om de energietank op peil te houden stopten we op tijd voor de nodige koffiekoeken en soep.

 

Na een fijne tocht zijn we dan ook mooi op tijd aangekomen in Eindhoven.

 

Morgen is het tijd voor de slotrit van onze ronde.

 

We gaan wel niet rechtstreeks naar Lommel want om de omtrek rond Nederland sluitend te maken maken we nog een kleine omweg.


RIT 12: EINDHOVEN - LOMMEL - 103 KM

Vandaag was het de laatste rit van ons avontuur!

 

Een aangename rit met best veel wind maar het was richting thuis dus de beentjes vonden het niet zo erg om wat extra op te trappers te moeten duwen en dankzij de nodige tussenstops geraakten we uiteindelijk vlotjes thuis.

 

Onderweg was er bij knooppunt 03 nog een feestmomentje want het was daar waar de fietscirkel rond Nederland zich sloot!

 

De ronde van Nederland is door een duidelijke signalisatie en het afwisselende landschap een echte aanrader voor wie een verre fietstocht (1.421 km) wil ondernemen!