DAG 5 - BAUMES LES DAMES-FANCINE LE BAS

Na de Vogezen volgt het Jura-gebergte.

 

Wanneer we buiten komen, regent het lichtjes en ons humeur krijgt een deuk. Maar de plicht roept, en we hijsen ons op de fiets voor de volgende episode in ons verhaal.

 

De eerste 7 km is het reeds klimmen geblazen al zijn onze benen nog niet wakker.

 

Foncine le Bas is ons doel vandaag. Een dorp,tegen de grens met Zwitserland, en 25 km ten noorden van het meer van Lauzanne.

 

Een zwaar parcours dringt zich op: 115 km lang met 75% klimmen vandaag!

 

Prachtig gelegen bergmeertjes en de invallende herfst kleurt het gebladerte. De natuur is op zijn top!

 

De dorpjes zijn hier klein en afgeleefd. Alleen nog oudere mensen die op hun vertrouwde stek blijven. De jeugd trekt weg naar de steden. De zon is terug en het parcours eist stilaan zijn tol. Frisser zullen we de volgende dagen niet meer worden.

 

 

Zoveel mogelijk, beetje bij beetje, blijven eten en drinken is de boodschap. ’s Middags regelt onze ploegleiding een stop in een typisch Franse auberge. Gastvrijheid a volonté. We mogen zelfs ons eigen meegebracht brood, confituur en ham hier nuttigen. Een lekkere Franse koffie als afsluitertje. Heerlijke mensen op een heerlijke plek!

 

We fietsen door van dorp naar dorp. Af en toe een rustpauze bij een bakker voor een tussendoortje. De blessures aan het zitvlak worden ambetanter en zullen extra aandacht vragen deze avond. Ons gemiddelde is na 115 km: 15,4 km per uur! Meer uitleg hoeven we hierbij niet te geven.

 

Blij dat we er zijn. Niet te lang blijven hangen na het avondeten, want elk uur recuperatie kunnen we nu wel gebruiken.

 

Na een zware dag komen we aan in ons hotel: “le jardin de la Riviere” klinkt goed, wat later ook zo zal blijken. Ambiance genoeg, het is er de jaarlijkse kermis, en voor ons speciaal, zal de chef nog iets te eten maken. Forel met groenten. Héérlijk!

 

 

Van de kermis hebben we géén last meer gehad, we vielen als een blok in slaap!