DAG 9 - GAP CASTELLANE

Vandaag nog een lange rit voor de boeg. De zon schijnt reeds vroeg en de wind is ons ook eens gunstig gezind. We zullen hem de hele dag in onze rug voelen! Daarbijkomend is het vooral een dalend parcours. Dus laat het feest beginnen!

 

We volgen nog altijd de N 85. In het kleine dorpje Curban steken we het meer over. Vanaf nu fietsen we heel lang door de fruitvelden over een glooiend, maar gemakkelijk traject. Het is echt genieten in de najaarszon, richting Sisteron. Hier aangekomen pauseren we op een terrasje.

 

Louis en Lyda zijn ook van de partij en hebben de stad reeds verkend. Samen genieten we van een koffie in de gezellige drukte.

 

Boven het stadje torent de citadelle uit, die gebruikt is tegen de troepen van Napoleon. Ook zijn de torens van de stadsmuur die het stadje ooit omringde, nog goeddeels bewaard gebleven.

 

De verdere weg verloopt nog steeds in dalende lijn tot in Digne Les Bains. Daar draaien we rechts op de “Route de Nice”. Tot in Chateauredon is het weer klimmen geblazen, met enkele nijdige hellingen.

 

Probleemjes bij de fiets van Alice, en uiteindelijk vervangen we de buitenband na nog enkele keren lek gereden te hebben. Het is nu definitief gedaan met pompen! Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben!

 

Via Barreme een prachtige doortocht door valleien en rotsen, langs het water en de schitterende herfstkleuren. Genieten is de boodschap!

 

De hoogste top die we nog aanvallen is de “Col des Leques”, een hoogte van 1148 m en zo’n 9 km lang. Dit is de laatste vandaag!

 

Wat hierop volgt is hilarisch….

Boven op de helling, even genieten van het zicht op Castellane. Er volgt ons nog een heerlijke afdaling.

 

Alice gaat er als een speer vandoor. Ikzelf trek er nog even een jasje bij aan, en Dirk neemt een beetje verderop enkele foto’s van het landschap. Een plaatselijke Franse (Duitse) Herder stelt dit niet zo zeer op prijs en snelt Dirk zijn richting uit. Wild rond zich heen blaffend wil hij hem verjagen.

 

Nu pas krijgt Dirk het in de mot! Rap, rap, alles in de achterzak. Waar is mijn fiets?

 

Ik heb nog nooit iemand zo’n snelle Le-Mans start zien nemen als Dirk die dag! Eentje om in te kaderen! De hond ziet mij naderen. Wat als….? Een zéér luide kreet volgt. Gelukkig voor mij bedenkt hij zich en kan ik hem ontwijken. Hij blijft radeloos achter. Oef, dat was even verschieten!

 

Lang geleden dat ik nog zo gelachen heb! De hele afdaling lang! Een prachtige afsluitende tijdrit! Jammer genoeg bestaat hiervan géén bewijsmateriaal, het zou een hit worden!

 

Louis staat, zoals gewoonlijk, ons op te wachten bij het binnenrijden van Castellane. Hij begeleidt ons tot op onze slaapplaats. Bij de Belgen; Leo &Petra. Een koppel uit het verre Limburg;

Bnb Castellane. Een hartelijke ontvangst met enkele deugddoende pintjes volgen. 

 

 

145 Km erbij op onze voorlaatste rit. De avond sluiten we af in een zeer gezellig en druk bezocht restaurantje in het centrum van Castellane. Een heerlijke pasta/pizza, of zoiets, met een goeie fles en een créme brulée!